Menu

stasibanner

Γραφειοκρατία: ένα πρόβλημα σε κάθε λύση

Για το τι είναι η γραφειοκρατία πολλά έχουν ειπωθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Καμαρίλα, δημόσιες σχέσεις, χαρτοβασίλειο, κατάργηση της λογικής, αναγόρευση της διαδικασίας σαν αυτοσκοπό με ισχύ επί εγγράφων και ανθρώπων.

 Στην Ελλάδα του μνημονίου η γραφειοκρατία βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στις επιλογές των κρατούντων πάνω στην διοίκηση του δημόσιου χώρου τόσο στο  κεντρικό  κράτος όσο και στους ΟΤΑ. Αποτελεί βασική αρετή στο σχεδιασμό αυτού του άλλου δημόσιου. Το νέο που φέρνει αυτό το άλλο δημόσιο είναι μόνο αυτό.

Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση κατά την οποία τα τελευταία χρόνια  να έχει θεσμοθετηθεί κάτι που να απλουστεύσει, επιταχύνει ή διευκολύνει  την λειτουργία του δημόσιου σε ότι αφορά το τρέξιμο των λειτουργιών του.

Επιπρόσθετα το σύνολο των μέτρων που νομοθετούνται και έρχονται από την φωλιά της τρόικα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο αυτή την μη λειτουργική κατάσταση φτάνοντας την στα όρια του παραλογισμού.

Κορωνίδα αυτής της πραγματικότητας αποτελεί ο Νόμος 4412 του 2016 που ρυθμίζει τα των προμηθειών, των μελετών , των έργων και εν γένει των συμβάσεων με τις οποίες το κράτος ή οι ΟΤΑ συμβάλλονται με τρίτους.

Αρκούντως ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της πορείας μίας μελέτης για ένα τεχνικό έργο. Από την στιγμή που αυτό θα αποτελεί πραγματική μελέτη μέχρι την στιγμή που από διαγωνιστική διαδικασία θα συμβασιοποιηθεί το έργο που θα την υλοποιήσει γίνονται αυτά τα μαγικά πράγματα:

Μέρα 0          δράση 1

Η μελέτη του έργου είναι έτοιμη, έχει ελεγχθεί από το τμήμα μελετών και πηγαίνει στην Οικονομική Επιτροπή  (ΟΕ)του Δήμου για να εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας της δημοπρασίας

Μέρα 3           δράση 2

Βγαίνει η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ΟΕ

Μέρα 7          δράση 3

Συνεδριάζει η ΟΕ και παίρνει την ανίστοιχη απόδαση

Μέρα 9         δράση 4

Καθαρογράφεται η απόφαση και αναρτάται στο Διαύγεια

Μέρα 16      δράση 5

Αναρτούνται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΚΗΜΔΗΣ όλα τα σχετιζόμενα έγγραφα με τον επικείμενο διαγωνισμό του έργου. Γίνονται όλες οι δημοσιεύσεις στον ελληνικό ή στον Ευρωπαϊκό τύπο ανα χρειάζεται

Μέρα 38       δράση 6

Δημοπρασία του έργου

Μέρα 48        δράση 7

Ολοκληρώνεται ο χρόνος που μπορούν υποψήφιοι εργολάβοι να κάνουν ένσταση

Μέρα 53        δράση 8

Εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού προς την ΟΕ για έγκριση του πρακτικού μειοδοσίας

Μέρα 54        δράση 9

Νέα (2η) συνεδρίαση της ΟΕ που κατοχυρώνει την ως τώρα διαδικασία

Μέρα 78        δράση 10

Ολοκληρώνεται η διαδικασία προσκόμισης νέων δικαιολογητικών από τον υποψήφιο εργολάβο που μειοδότησε στην δημοπρασία

Μέρα 79        δράση 11

Ετοιμάζεται ο πλήρης φάκελος για να πάει για 3η (!!!) φορά στην ΟΕ για την 2η κατακύρωση του διαγωνισμού

Μέρα 88        δράση 12

Συνεδριάζει για 3η φορά η ΟΕ

Μέρα 93        δράση 13

Ολοκληρώνεται η περίοδος που μπορεί να γίνουν ενστάσεις

Μέρα 123      δράση 14

Ολοκληρώνεται ο προσυμβατικός έλεγχος  - υποχρεωτικός για όλα τα έργα άνω των 200.000 € χωρίς ΦΠΑ

Μέρα 138      δράση 15

Λήξη της προθεσμίας προσκόμισης των τελευταίων δικαιολογητικών από τον υποψήφιο ανάδοχο του έργου

Μέρα 158      δράση 16

Πρόσκληση για την υπογραφή σύμβασης

Το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε λαμβάνει υπόψη την βέλτιστη και γρηγορότερη διαδρομή των ενεργειών που μπορούν να γίνουν. Δεν λαμβάνει υπόψη μικρές τυχαίες καθυστερήσεις – δύσκολα 16 βήματα θα γίνουν εντελώς ομαλά – που μπορεί να προκύψουν ούτε βέβαια τον παράγοντα των ενστάσεων που μπορεί και να διπλασιάσει το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε.

Το πόσο μεγάλα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν αυτές οι διαδικασίες στον προγραμματισμό ενός δήμου σε 12μηνη βάση είναι παραπάνω από προφανείς. Όσο γρήγορα και αν κινούνται οι υπηρεσίες ενός φορέα ποτέ δεν θα μπορέσουν να διαστείλουν τον χρόνο για να μπορέσουν να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν και να ολοκληρώνουν τον ίδιο χρόνο

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με εμάς, τις ανάγκες μας, την ζωή που ρέει σε πραγματικό χρόνο;

Απολύτως καμιά. Η γραφειοκρατία που στήνουν τέτοιοι νόμοι και διατάξεις στη χώρα  δεν έχει επίσης  και απολύτως καμία σχέση και με την δημοκρατία. Με συνεχείς τροποποιήσεις , προσθήκες, εξαιρέσεις και εγκυκλίους δημιουργείται στο εσωτερικό του δημόσιου τομέα μια θρησκεία των νόμων, ένα τυφλό σύνολο διατάξεων σε πλήρη αντίθεση με αυτά που χρειάζεται ο τόπος για να ανασάνει. Και στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάτι που αυτή την μούχλα μπορεί να την ταράξει. 

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 14:04
επιστροφή στην κορυφή