Menu

stasibanner

Η αλήθεια πάντα πρέπει να λέγεται (ειδικά για όσα έχουν γίνει στην καθαριότητα)

Χρειάζεται απύθμενο θράσος, όταν έχεις διοικήσει αυτή την πόλη και την έχεις παραδώσει σε άθλια κατάσταση, να εμφανίζεσαι ως ο νέος σωτήρας της. Ο λόγος για τον κ.Βάσιο και την ανάρτησή του σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο «Εδώ θα μιλάμε για το Χαλάνδρι μας» που αποτελεί την επίσημη έκφραση του συνδυασμού του.

Κάνοντας κάποιους ακροβατικούς συλλογισμούς σχετικά με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων – η οποία δεν είναι αντίστοιχη με τη μείωση που προέβλεπε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης – προσπαθεί να αποδείξει ότι οι Χαλανδραίοι πληρώνουν τζάμπα χρήματα αφού απέτυχε η σημερινή διοίκηση να το εφαρμόσει. Τώρα πως είναι δυνατό να επιβαρύνονται οι Χαλανδραίοι την ίδια στιγμή που κατά τη διάρκεια αυτής της διοίκησης τα δημοτικά τέλη μειώθηκαν κατά 20% μόνο η πολυσύνθετη σκέψη του μεγάλου αυτού ανδρός μπορεί να το εξηγήσει.
Επειδή όμως οι αριθμοί και οι δράσεις μιλάνε από μόνοι τους, ας εξετάσουμε αναλυτικά την «αποτυχία» της σημερινής διοίκησης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

1)Αγοράστηκε χώρος έξι στρεμμάτων και ήδη δημοπρατείται η μελέτη για τη μελλοντική στέγαση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου σε περιβαλλοντικά σύγχρονες εγκαταστάσεις. Σήμερα και για τα τελευταία 40 χρόνια η υπηρεσία καθαριότητας στεγάζεται σε μη αδειοδοτημένο και ακατάλληλο περιβαλλοντικά χώρο τον οποίο ο κ. Βάσιος γνωρίζει πολύ καλά.

2)Αγοράστηκε νέος εξοπλισμός (οκτώ νέα απορριμματοφόρα, τρία μικρά ημιφορτηγά, ένα μηχάνημα έργου, ένα τετραξονικό ανατρεπόμενο φορτηγό, ένας τράκτορας με ρυμουλκό 60 κυβικών και ένα ΙΧ για τις ανάγκες της υπηρεσίας ενώ ήδη εξελίσσεται διαγωνισμός για την αγορά νέων πλυντηρίων κάδων, σκούπας οδών κλπ.).

3)Διπλασιάστηκε το προσωπικό που απασχολείται στην καθαριότητα με διάφορες σχέσεις εργασίας. Μονιμοποιήθηκε η οδοκαθάριση στην πόλη που ουσιαστικά δεν υπήρχε πριν από το 2014.

4)Τοποθετήθηκαν τέσσερα νέα υπόγεια συστήματα συλλογής απορριμμάτων στον ευρύτερο χώρο του ιστορικού κέντρου.

5)Αντικαταστάθηκαν 2.700 κάδοι για σύμμεικτα απορρίμματα των 1.100 λίτρων που λόγω της χωρητικότητάς τους συνέβαλαν ουσιαστικά στη βελτίωση της εικόνας της πόλης. Παράλληλα αποσύρθηκαν 2.700 άθλιοι και ημικατεστραμμένοι κάδοι πολλοί από τους οποίους είχαν τρύπιους πάτους με αποτέλεσμα τα στραγγίσματα των απορριμμάτων να διαρρέουν στον περιβάλλοντα χώρο.

6)Εγκαταστάθηκε τρίτο ρεύμα στην ανακύκλωση για την ξεχωριστή περισυλλογή χαρτιού με την τοποθέτηση 900 κίτρινων κάδων. Τους πρώτους 10 μήνες του 2018 έγιναν 141 δρομολόγια προς το ΚΔΑΥ με καθαρό χαρτί βάρους 340 τόνων, παρά το ότι από γυρολόγους παρατηρείται το φαινόμενο να αφαιρείται σε καθημερινή βάση ποσότητα χαρτιού. Βέβαια ανεξάρτητα από αυτό, το χαρτί ανακυκλώνεται ξεχωριστά γεγονός που αποτελεί σημαντική συνεισφορά στον εθνικό στόχο για αύξηση της ανακύκλωσης.

7)Στους ήδη υπάρχοντες μπλε κάδους αντικαταστάθηκαν 400 και προστέθηκαν νέοι 600, επισκευάστηκαν άλλοι 500 με αποτέλεσμα ο σημερινός αριθμός τους να προσεγγίζει τους 2.700 μπλε κάδους. Το 2013 οι μπλε κάδοι ήταν μόλις 1.609.

8)Σε έρευνα του δήμου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και αναλυτική καταγραφή των απορριμμάτων στα τρία ρεύματα κάδων για μία εβδομάδα καταγράφηκε σωστή χρήση του πράσινου κάδου κατά 81%. Του μπλε 88% και του κίτρινου 95%. Αυτό σημαίνει ότι η ανακύκλωση έχει σημαντικό ποσοστό επιτυχίας στο δήμο και ότι κατά σημαντικό ποσοστό οι πολίτες ανταποκρίνονται. Να σημειώσουμε ότι έχουν γίνει καμπάνιες από το δήμο για την ανακύκλωση και σημαντική προσφορά σε αυτό έχει και το πρόγραμμα waste4think. Αυτά τα στοιχεία συμβαδίζουν με το ότι ο δήμος μας καταγράφεται ως ο δεύτερος δήμος στην Αττική στην ανακύκλωση μετά το δήμο Φαλήρου.

9)Στη διαδικασία της ανακύκλωσης μπορούμε να συμπεριλάβουμε και την πύκνωση στους κώδωνες γυαλιού που από 14,8 τόνους το 2014 έχουμε 39,76 τόνους το 2016, 41,8 τόνους το 2017 και το πρώτο εξάμηνο του 2018 36,32 τόνους.

10)Όσον αφορά τα κλαδέματα, ο κ. Βάσιος θα πρέπει να γνωρίζει ότι μέχρι το 2014 αυτά στέλνονταν στη Φυλή για ταφή μαζί με το σύμμεικτο προϊόν των κάδων επιβαρύνοντας οικονομικά τους δημότες. Σταδιακά, ο διαχωρισμός τους και η αποστολή τους στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης οδήγησε από 561 τόνους το 2015, σε 1.565 τόνους το 2017 και σε 1.428 τόνους το πρώτο οκτάμηνο του 2018. Να σημειωθεί ότι μόνο από τη δωρεάν εναπόθεση κλαδεμάτων εξοικονομήθηκαν πάνω από 215.000 ευρώ στην τετραετία. Με δεδομένο ότι ο κ. Βάσιος επικαλείται στοιχεία να σημειωθεί ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2018 ο δήμος Αθηναίων έστειλε στο ΕΜΑΚ μόλις 1.050 τόνους κλαδεμάτων.

11)Στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αναφέρουμε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4think και την αποκομιδή περίπου ενός τόνου την εβδομάδα βιοαποβλήτων καθώς και την επεξεργασία τους. Το ότι από τα υπολείμματα κουζίνας παράγεται βιοαέριο το οποίο σήμερα κινεί απορριμματοφόρο του δήμου μάλλον δεν αποτελεί επιβάρυνση των δημοτών.

12) Έχει ξεκινήσει η αποκομιδή βιοαποβλήτων από την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και τμήματος του Κάτω Χαλανδρίου. Έχουν ήδη τοποθετηθεί 100 καφέ κάδοι των 360 λίτρων και η επιτυχία της πιλοτικής αυτής εφαρμογής πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση και επέκταση της ανακύκλωσης στην πηγή που αποτελεί την καλύτερη μέθοδο ανακύκλωσης καθώς προσφέρει καθαρό και εύκολα διαχειρίσιμο προϊόν. Η εναπόθεση των βιοαποβλήτων που δεν θα χρησιμοποιούνται από το δήμο και θα οδηγούνται για κομποστοποίηση στο ΕΜΑΚ είναι δωρεάν.

13)Έγιναν πάνω από 500 αποσύρσεις εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους δρόμους της πόλης.
Ο κατάλογος των παρεμβάσεων θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο αν προσθέταμε τα ατομικά είδη προστασίας που δίδονται στους εργαζόμενους του δήμου, στο γάλα που δεν έδινε παρά τη νομική της υποχρέωση η προηγούμενη διοίκηση, τον εξορθολογισμό στη διαχείριση καυσίμων, τη μείωση κατά 70% περίπου (αλήθεια πως έγινε αυτό;) των δαπανών για ανταλλακτικά, την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας για τους εργαζόμενους στα οχήματα του δήμου και τόσα άλλα που θα κούραζαν τον αναγνώστη. Επαναλαμβάνοντας αν και γινόμαστε κουραστικοί ότι όλα αυτά έγιναν με μείωση των δημοτικών τελών κατά 20%.


Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον οι προηγούμενες διοικήσεις να μας αντιπαραβάλουν το έργο τους με αριθμούς και όχι με εκθέσεις ιδεών για το τι πρόκειται να κάνουν στο μέλλον. Οι κάτοικοι της πόλης έχουν κουραστεί από τα «Θα».

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 18:06
επιστροφή στην κορυφή