Menu

stasibanner

Ψηφαλάκια ή προτάσεις;

 

Έρχονται οι δημοτικές εκλογές και το ετερόκλητο μέτωπο της αντιπολίτευσης (Θωμάς, Κουράσης, Καρατζά, Καλομοίρης και οι συν αυτό) παραμερίζοντας της όποιες διαφορές τους, αλλά και μη βρίσκοντας άλλα θέματα να ασχοληθούν, αποφάσισαν να συμβαδίσουν με τους ανησυχούντες κατοίκους του Πατήματος που διαμαρτύρονται για τη μελλοντική εγκατάσταση της υπηρεσίας καθαριότητας στο οικόπεδο επί της Ηρακλείτου (ΧΕΥ 9).
Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής, όχι μόνο ξέχασαν να τους ενημερώσουν ότι πολλοί από αυτούς ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την αγορά του (Κουράσης, Καλομοίρης και οι συν αυτό, Ανδρεόπουλος) για αυτό το σκοπό, αλλά φρόντισαν να τους παραπληροφορήσουν ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ότι στον υπάρχοντα χώρο θα μεταφορτώνονται τα σκουπίδια των όμορων δήμων και άλλα τερατώδη ψεύδη, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει, λόγω των αυστηρότατων και υποχρεωτικών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που προηγούνται της δημοπράτησης οποιουδήποτε έργου.


Καλό λοιπόν είναι να μάθουν οι Χαλανδραίοι την αλήθεια.
Ο χώρος που στεγάζεται σήμερα η υπηρεσία Καθαριότητας, δίπλα στο Αθλητικό κέντρο Ν. Πέρκιζας είναι έκτασης 10 στρεμμάτων. Έξι από αυτά ανήκουν στο δήμο και τα τέσσερα τα νοικιάζει σήμερα ο δήμος από το ΤΑΙΠΕΔ.
Όλες οι εγκαταστάσεις στο χώρο είναι απολύτως αυθαίρετες και χωρίς άδεια λειτουργίας καθώς καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος.
Λέμε προβλήματος, γιατί η επικείμενη υποχρεωτική απομάκρυνση από το χώρο της υπηρεσίας καθαριότητας, θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην καθημερινή αποκομιδή σε μια πόλη 100.000 ανθρώπων. Με απλά λόγια η συνέχιση της παράνομης λειτουργίας είναι αδύνατη και η σφράγιση του αμαξοστασίου θα σημάνει το τέλος της αποκομιδής στο Χαλάνδρι με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους κατοίκους και τους εργαζομένους.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 με έγγραφό του το ΤΑΙΠΕΔ απαίτησε την απομάκρυνση της υπηρεσίας καθαριότητας προκειμένου να εκμεταλλευτεί το δικό του ακίνητο.
Η σημερινή διοίκηση, κατάφερε με πολύ κόπο να αναστείλει την έξωση και να ενοικιάσει τον χώρο σύμφωνα με τις ισχύουσες χρήσεις στην περιοχή και όχι για τη στέγαση της καθαριότητας.
Με δεδομένη την πολυετή εκκρεμότητα, η διοίκηση του δήμου αναζήτησε χώρο πολεοδομικά νόμιμο, προκειμένου να πάψει η εκκρεμότητα δεκαετιών και να απομακρυνθεί η απειλή σφράγισης του υπάρχοντος, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πόλη και τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.
Χώρο, στα όρια της πόλης, που να γειτνιάζει με ελάχιστες κατοικίες, να περιβάλλεται από λεωφόρους, εύκολα προσβάσιμο και με τη μικρότερη δυνατή όχληση. Έτσι επιλέχθηκε το οικόπεδο των έξι στρεμμάτων που συνορεύει με την Αττική Οδό και την οδό Ηρακλείτου στον κόμβο της Αττικής οδού. Σύντομα θα προκηρυχθεί μελέτη που θα δείξει αν και ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να στεγαστούν τα αυτοκίνητα του δήμου, γραφεία για το προσωπικό, χώροι ενδιαίτησης και τουαλέτες, συνεργείο, πλυντήριο οχημάτων, αποθηκευτικοί χώροι κλπ. Με στόχο τη νόμιμη αδειοδότηση του χώρου στέγασης, πάντα με τις αντίστοιχες υποχρεωτικές περιβαλλοντικές άδειες. Να σημειωθεί ότι σε απόσταση 500 περίπου μέτρων σταθμεύουν τα αυτοκίνητα της καθαριότητας του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Όσον αφορά την υπόγεια τοπική μεταφόρτωση σε δύο κοντέινερ, αυτό θα εξαρτηθεί από το τι χωράει και τι περιβαλλοντικά επιτρέπεται στο συγκεκριμένο χώρο. Πχ μεταφόρτωση ανακυκλώσιμων υλικών, επεξεργασία των κλαδεμάτων κλπ. Να σημειωθεί ότι τα βιοαπόβλητα που αποτελούν και το πιο ενοχλητικό κλάσμα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία θα οδηγούνται συλλεγόμενα από τους καφέ κάδους, υποχρεωτικά στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης για επεξεργασία. Σε κάθε περίπτωση ένας χώρος δέκα στρεμμάτων θα πρέπει να χωρέσει σε έκταση έξι στρεμμάτων και με εγκαταστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τις ήδη υπάρχουσες. Όμως κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι στον ίδιο χώρο επιπλέον θα μεταφορτώνονται 100 τόνοι την ημέρα απορρίμματα που σήμερα παράγει το Χαλάνδρι καθώς και τα απορρίμματα των όμορων δήμων (μήπως ξέρουν και πόσων ακριβώς;). Είναι προφανές ότι τα όσα λέγονται θα άγγιζαν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας αν δεν αποτελούσαν κακοήθη ψεύδη.
Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι σε όλο το διάστημα του σχεδιασμού, από όλες τις τάσεις της αντιπολίτευσης, παρά τη φαντασία τους που φαίνεται να καλπάζει, καμία άλλη πρόταση για στέγαση της υπηρεσίας δεν υπήρξε. Πρόταση που να συνοδεύεται βέβαια με τον αντίστοιχο πολεοδομικό χαρακτηρισμό για χρήση του χώρου ώστε η εγκατάσταση να μπορεί να είναι νόμιμη και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη.
Το ίδιο ισχύει και σήμερα.
Καμία παράταξη της αντιπολίτευσης δεν προτείνει πως αλλά και που θα πρέπει να στεγαστεί η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου προκειμένου να εξυπηρετηθεί μία πόλη 100.000 κατοίκων. Οι ανεπίσημες προτάσεις που ακούγονται για τη στέγαση των εγκαταστάσεων του δήμου σε χώρο άλλου δήμου, μπορεί να χαϊδεύουν κάποια αυτιά, αλλά είναι ακριβώς ίδιες με την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα για δεκαετίες και οδήγησε στη δημιουργία του τέρατος στη Φυλή. Τα σκουπίδια έξω από την πόρτα μας και ας πάνε όπου αλλού θέλουν.
Την ίδια στιγμή, που ο ΧΥΤΑ της Φυλής βρίσκεται στα λειτουργικά του όρια, (προγραμματίζεται να κλείσει εντός του 2019) και όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να κλείσει. Είναι ενδεικτικό ότι σε δύο καταρρεύσεις που σημειώθηκαν στον ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα αυτός να κλείσει για δέκα ημέρες περίπου μέσα στο 2018, το Χαλάνδρι όπως και η υπόλοιπη Αττική πνίγηκε στα σκουπίδια.
Είναι προφανές ότι το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο χωρίς κεντρικό σχεδιασμό δεν μπορεί να λυθεί στο σύνολό του. Πολύ περισσότερο όταν εμπλέκονται ιδιωτικά συμφέροντα, κυβερνητική αδιαφορία δεκαετιών και μνημονιακές δεσμεύσεις για περιορισμό της χρηματοδότησης των δήμων. Όμως οι κάτοικοι του Χαλανδρίου εκτός από τις όποιες καταγγελίες για ευθύνη των κυβερνήσεων θέλουν προτάσεις και λύσεις για την πόλη τους.
Σε αυτό, μετά από αμέλεια χρόνων, πάλι προσπαθεί να δώσει απάντηση η διοίκηση του δήμου με το σχεδιασμό της για εντατικοποίηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Διπλασιασμός των μπλε κάδων, τοποθέτηση κίτρινων κάδων για το χαρτί, ξεχωριστή επεξεργασία των κλαδεμάτων, τοποθέτηση σταδιακά των καφέ κάδων για την περισυλλογή των βιοαποβλήτων. Παράλληλα με ένα βραβευμένο, πρωτοποριακό πρόγραμμα για την εκμετάλλευση των βιοαποβλήτων και την παραγωγή βιοαερίου που θα κινεί απορριμματοφόρα του δήμου.
Σε αυτό το σχεδιασμό πάλι δεν υπήρξε καμία διαφορετική πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων από καμία παράταξη της αντιπολίτευσης. Αντίθετα μάλιστα το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων ψηφίστηκε ομόφωνα το 2015, από το δημοτικό συμβούλιο και φυσικά περιλαμβάνει πρόβλεψη για τοπικό σταθμό μεταφόρτωσης και αμαξοστάσιο.
Οι άναρθρες κραυγές και η άκριτη υιοθέτηση μιας στείρας αντιπολιτευτικής στάσης απέναντι στη σημερινή διοίκηση του δήμου μπορεί σε ορισμένους να φαντάζει ως η δέουσα στρατηγική για την άγρα ψήφων. Όμως σε δύο μήνες οι εκλογές θα τελειώσουν.
Και τότε όλοι θα κληθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Η διοίκηση του δήμου ευθαρσώς προτείνει και παλεύει για λύσεις. Να αναμένουμε και οι υπόλοιποι να διατυπώσουν κάποτε τις προτάσεις τους; Ή είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι;

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 19 Μαρτίου 2019 14:33
επιστροφή στην κορυφή