Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η γειτονιά του συνοικισμού τα επόμενα χρόνια και οι αλλαγές που θα έρθουν

Ο Συνοικισμός είναι μία ιδιαίτερη γειτονιά του Χαλανδρίου. Δεν είναι μόνο η ιστορία της και η διαδικασία της γέννησης του που είναι συνδεδεμένος με τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής 100 χρόνια πριν. Δεν είναι ο συνοικιακός χαρακτήρας του και τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά των σχέσεων που συναντάς εκεί. Είναι η συνολική εικόνα που αναδύει η περιοχή του: οριοθετημένος από τις χρήσεις και τους όδικούς άξονες που τον συνοδεύουν, πολεοδομικά ανεπτυγμένος με τον πληθυσμό του να σταθεροποιείται τα τελευταία χρόνια, δείχνει να είναι η συνοικία που δύσκολα μπορεί να αλλάξει.

Αποτέλεσμα εικόνας για γομολαστιχα

Οι ραγδαίες εξελίξεις της περιοχής από την έλευση του Μετρό της γραμμής 4

Η περιοχή του Συνοικισμού και του νέου Χαλανδρίου είναι οι περιοχές που μαζί με την Αγ. Βαβρβάρα αποτελούν το μέτωπο της πόλης προς την Λεωφόρο Κηφισίας. Η γειτνίαση αυτή με έναν οδικό άξονα εθνικής εμβέλειας είναι προφανές ότι δεν είναι κάτι εύκολο.
Η ύπαρξη χρήσεων γενικής κατοικίας από την πλευρά του Χαλανδρίου έχει συντελέσει στην ανάπτυξη μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας στο γραμμικό αυτό μέτωπο που συμπιέζει την κατοικία στα εσωτερικά οικοδομικά τετράγωνά του όπου υπάρχει μόνο αμιγής κατοικία. Μέχρι στιγμής οι συνθήκες ζωής στο συνοικισμό έχουν να κάνουν κυρίως με το σημείο που βρίσκεται η ισορροπία αυτού του ιδιότυπου ανταγωνισμού και των παρελκομένων που αυτή φέρνει (εμπορική κίνηση, διαμπερής κυκλοφορία, δυσκολία στην στάθμευση, θόρυβος κλπ)

Για πρώτη φορά μια μεγάλη αλλαγή που θα γίνει στην Κηφισίας θα επαναπροσδιορίσει πληθώρα θεμάτων που αφορούν την ζωή του μετώπου του Χαλανδρίου σε αυτήν. Η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό που θα διανοιχθεί κατά μήκος της λεωφόρου δίνει 3 σταθμούς της γραμμής από την πλευρά του Χαλανδρίου: Ο πρώτος στην περιοχή της Αβάνας στο ύψος της οδού Λυκούργου ο δεύτερος στο ύψος του Υγεία στην καρδιά του Συνοικισμού και ο  τρίτος στα σύνορα Χαλανδρίου - Αμαρουσίου κοντά στο ύψος των Golden Hall – εμπορικού κέντρου Avenue και Ολυμπιακού Σταδίου.

Το κομμάτι αυτό της διαδρομής δεν έχει αρχίσει να μελετάται από το Αττικό μετρό αλλά οι σταθμοί αυτοί έχουν κουμπώσει ως προς την θέση. Αν και φαντάζει μακρινή η εικόνα του μετρό στην γειτονιά μας το πιθανότερο είναι με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί με τις επαφές με το Αττικό Μετρό σε 10 χρόνια το μετρό να κατασκευάζεται και εργοτάξια να βρίσκονται δίπλα στα σπίτια μας.

Η έλευση του Μετρό με βάση και την υπάρχουσα εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα. Από την μία μεριά υπάρχει η σύγχρονη ασφαλής και γρήγορη σύνδεση της πόλης με το κέντρο της Αθήνας και τις διασυνδέσεις των 4 πλέον γραμμών Μετρό.

Από την άλλη αν αφεθούν ανεξέλεγκτες χρήσεις, δεν οριοθετηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και δεν οχυρωθεί η περιοχή με τις απαιτούμενες πρόνοιες για να παραλάβει τα νέα «φορτία» που θα εμφανιστούν είναι πολύ πιθανό η ζημία που θα προκύψει στον κοινωνικό ιστό και στην λειτουργικότητα που έχει ο Συνοικιασμός ως γειτονιά να είναι πολύ μεγάλη.

Αυτή την στιγμή το υπό αναθεώρηση του ΓΠΣ για το σύνολο της επεξεργασίας που έχει γίνει για την εν λόγω περιοχή περιορίζει την γενική κατοικία στο μέτωπο της Κηφισίας και της Ριζαρείου σε δρόμους δηλαδή που είναι ήδη κορεσμένοι. Ταυτόχρονα οριοθετεί το τι μπορεί - και κυρίως του τι δεν μπορεί - να γίνει στις μεγάλες εγκαταστάσεις της Ριζαρείου και του Χατζηκώστα. Στο επίπεδο των χρήσεων γης λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει το απαραίτητο οπλοστάσιο διαχείρισης των αρνητικών ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν από την έλευση του μετρό στην περιοχή του συνικοισμού.

Ένα Σχεδιο Βιώσιμής Αστικής Κινητικότητας είναι παραπάνω από απαραίτητο αυτή την στιγμή για τον Συνοικισμό και τους κατοίκους του

Αν λοιπόν είναι απαραίτητο το ΓΠΣ των χρήσεων γης άλλο τόσο απαραίτητο είναι και ένα Γενικό Σχέδιο των μεταφορών το οποίο θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να κυκλοφορούμε στην πόλη. ¨όχι ένα σχέδιο που θα περιγράφει εν ήδη κυκλοφοριακής μελέτης τι θα κάνουμε με το αυτοκίνητο μας λαλά το αντίστροφο τι θα κάνουμε χωρίς αυτό.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι τόσο απλή , αν ήταν θα είχε γίνει ήδη και θα είχε αντικαταστήσει τις κυκλοφοριακές μελέτες που περιγράφουν πως θα κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα στην πόλη, από τις αντίστροφες που θα περιγράφουν πως θα κυκλοφορούν οι άνθρωποι και τα ποδήλατα στις γειτονιές μας.
Η σπουδαιότητα αυτού του γεγονότος γίνεται μεγαλύτερη για τον Συνοικισμό καθώς η γεωμετρία του είναι και αυτή ιδιαίτερη καθώς δυτικά οριοθετείται από την Κηφισίας , βόρεια από τα δύο μεγάλα κτήματα του Χατζηκώστα και της Ριζαρείου, ανατολικά από οδούς ιεραρχημένες για να παραλαμβάνουν διαμπερή κίνηση ενώ νότια υπάρχουν αντίστοιχες οδοί και μέσα σε αυτά υπάρχει το κλειστό γραμμικό πάρκο του σκεπαστού του ρέματος και του αντίστοιχου ανοιχτού.

Τρία ενδεικτικά ερωτήματα μπορεί να παρουσιάσουν το μέγεθος του προβλήματος:

1. Τι θα γίνει αν απαιτηθεί από τους σχεδιαστές του Μετρό να γίνουν μεγάλοι ή μικροί χώροι στάθμευσης κοντά στους σταθμούς; Πω θα μας φαινόταν άραγε αν προβλέπονται απαλλοτριώσεις στα μεγάλα οικόπεδα; Αν θα έπρεπε να αναπτυχθούν θέσεις στάθμευσης στα κχ; Πρέπει οι σταθμοί αυτοί να έχουν δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης ή όχι;

2. Μπορεί οι δρόμοι να παραμέινουν ως έχουν και να συνεχίζεται στο διπλάσιο η παράνομη στάθμευση και η καταπάτηση πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων από ΙΧ;

3. Η κυκλοφοριακή οργάνωση της περιοχής πρέπει να αποτρέπει την διείσδυση των ΙΧ που θα έρθουν ή όχι;

Επιπλέον καταλαβαίνει κανείς ότι αν συνοδευτούν όλα αυτά και με το καζίνο που θέλει η κυβέρνηση να φέρει απέναντι στο Μαρούσι – η έλευση του μετρό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθει – δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα η όποια τώρα πρέπει να συζητηθεί τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε τοπικό από τους κατοίκους της περιοχής.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που έχει ολοκληρώσει την Α φάση του με την συζήτηση των φορέων που ασκούν μεταφορικό έργο σύντομα θα ξεκινήσει την δεύτερη φάση του όπου οι γειτονιές θα συζητήσουν το αρχικό του όραμα και θα προτείνουν μέτρα παρέμβασης για τα επόμενα 5-10 και 20 χρόνια.
Η πρώτη του συνεδρίαση θα γίνει την Πέμπτη 4/4 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο κέντρο του Χαλανδρίου. Εκεί θα δοκιμάσουμε για πρώτη φορά να συζητήσουμε για μία πόλη που θα πρέπει να επανασχεδιαστεί με πρώτο εργαλείο την γομολάστιχα και να δοκιμάσει να σβήσει μία σειρά από επιλογές που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν μια πραγματικότητα που δεν καλύπτει τις ανάγκες κίνησης της γειτονιάς του συνοικισμού.

Ζητήματα που άμεσα πρέπει να υλοποιηθούν στην περιοχή του συνοικισμού στα πλαίσια ενός τέτοιου σχεδιασμού:

Δημοπράτηση του έργου διαμόρφωσης της παραρεμάτιας ζώνης και του συμμετοχικού προϋπολογισμου. Πρακτικά πρόκειται για την δημιουργία μιας πράσινης διαδρομής κίνησης πάνω στον μοναδικής σημασίας γραμμικό κοινόχρηστο χώρο του εγκιβωτισμένου ρέματος

Διάνοιξη του παραρεμάτιου δρόμου από την βορινή πλευρά που ενώνει την οδό Γρίβα με την οδό Γυφτοπούλου και το κέντρο για να εξασφασλιστεί πρόσβαση για πεζούς μέσα από την ρεματιά σε αυτό.


Ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο υλοποίησης τέτοιων στρατηγικών :

Θα παραμέινει η οδός Βας. Γεωργίου χώρος υποδοχής στάθμευσης η μπορεί να μετατραπεί σε πεζόδρομο που θα ενώνει πλέον πρακτικά σε μία ευθεία τον νέο σταθμό μετρό με το κέντρο και την διευρυμένη πεζοδρομίων ή πεζόδρομημένη οδό Αγ. Παρασκευής και που θα φτάνει μέχρι τον σταθμό Αγ. Παρασκευής της γραμμής 2;

Θα υλοποιηθεί το προεδρικό διάταγμα της ρεματιάς και θα μεταφερθούν οι παράνομες χρήσεις του Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη από την Γυφτοπούλου;

Θα ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις ώστε να μπορεί να διανοιχθεί και ο ανατολικός παραρεμάτιος δρόμος ;

Πόσο «βαδίσημος» είναι ο Συνοικισμός; Μπορούμε να διευρύνουμε τα πλάτη των πεζοδρομίων και που; Μπορούμε να κατργήσουμε την παράνομη στάθμευση; Κολωνάκια ή κάγκελα και που;

Η δημοτική συγκοινωνία μας φτάνει; Θα μας βόλευε ένα τραμ να μας μεταφέρει στο κέντρο; Θα θέλαμε από την Γυφτοπούλου να συνεχίζαμε μέσω του ρέματος και να φτάναμε μέχρι το θέατρο της ρεματιάς όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα;

Όλα αυτά είναι τμήμα μίας ατζέντας που τώρα πρέπει να συζητηθεί. Καμία διοίκηση δεν μπορεί να την σχεδιάσει και να την υλοποιήσει αν πρώτα η διαδικασία της διαβούλευσης δεν ολοκληρώσει τις προτεραιότητες που αυτή θα βάλει. Αφού πρώτα πάρει την γομολάστιχα και σβήσει αυτά που τοποθετήθηκαν από την τύχη η την άγνοια ή την συνήθεια εδώ και χρόνια.


Σημ: η αναθεώρηση του ΓΠΣ είναι στην φάση της τελικής διαβούλευσης από την υπηρεσία Μητροπολιτικού σχεδιασμού του Υπουργείου και αναμένονται οι τελικές παρατηρήσεις τόσο του ίδιου όσο και των εμπλεκόμενων φορέων
Οι μελέτες που αφορούν το έργο της παραρεμάτιας ζώνης και του συμμετοχικού προϋπολογισμού ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες και το έργο όλα δείχνουν ότι θα δημοπρατηθεί εντός του Απριλίου

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 24 Μαρτίου 2019 19:41
© Web Progress Σχεδίαση Ιστοσελίδων