Menu

stasibanner

Ιστορία κανονικότητας από την εποχή Κουράση,Ζαφειρόπουλου,Βάσιου. Ιστορία αριθμός 2: Τα διπλοπληρωμένα Ρολόγια του Πατήματος και της Μεταμόρφωσης Χαλανδρίου.

Πώς ο δήμος ξαναπλήρωνε τα ..πληρωμένα:

Η σχέση του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ αποτελεί άλλη μία χαρακτηριστική περίπτωση όχι μόνο διάλυσης αλλά και κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Η ιστορία:

Στις 17/3/2005 υπογράφεται η σύμβαση μεταβίβασης της κυριότητας του δικτύου ύδρευσης των περιοχών «Μεταμόρφωση» και «Πευκάκια –Ρουπάκια» από το Δήμο Χαλανδρίου στην ΕΥΔΑΠ. Μέχρι τότε υπήρχε δημοτικό δίκτυο ύδρευσης δηλαδή ο δήμος αγόραζε το νερό από την ΕΥΔΑΠ και το μεταπωλούσε στους ιδιώτες καταναλωτές από τους οποίους εισέπραττε τα χρήματα μέσω των δημοτικών υπηρεσιών. Παρά το ότι η μεταβίβαση υπογράφεται το 2005 η μεταφορά των υδρομετρητών άρα και των λογαριασμών πληρωμής του νερού γίνεται σταδιακά με αποτέλεσμα το 2009 να υπάρχουν ακόμα σπίτια που δεν έχουν ενταχθεί στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Έτσι η τελευταία χρέωση προς τους δημότες από το Δήμο Χαλανδρίου καταγράφεται το Φεβρουάριο του 2009. Αφορά 35 εναπομείναντα ρολόγια μέτρησης της κατανάλωσης. Έκτοτε ο Δήμος Χαλανδρίου παραδίδει το δίκτυο ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ.

Μάλλον κανείς δεν σκέφτεται να ενημερώσει την ΕΥΔΑΠ ώστε να αφαιρεθούν οι μετρητές από τους βασικούς αγωγούς από όπου ο δήμος προμηθευόταν νερό και αποζημίωνε την ΕΥΔΑΠ. Φαίνεται λοιπόν ότι οι συγκεκριμένοι μετρητές συνέχισαν να καταγράφουν κατανάλωση παράλληλα με την κατανάλωση που καταγραφόταν πλέον μέσω της ΕΥΔΑΠ στους ιδιώτες καταναλωτές.

Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Κάθε μήνα, για χρόνια, ο Δήμος χρεωνόταν τεράστια ποσά για κατανάλωση νερού που δεν όφειλε και δεν κατανάλωνε. Αυτοί οι λογαριασμοί άλλοτε πληρώνονταν και άλλοτε όχι ανάλογα με την ταμειακή επάρκεια του δήμου. Κανείς όμως δεν φαινόταν να ανησυχεί. Ή να ενδιαφέρεται να ψάξει.

Αυτό (και όχι μόνο) είχε ως αποτέλεσμα να σωρευτούν χρέη προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 1.044.985,67 ευρώ που τελικά μπήκαν σε ρύθμιση στις 24/9/2012 επί διοίκησης Γ.Κουράση
Σε αυτό το ποσό που ο δήμος αναγνώριζε εγγράφως ότι χρωστάει (απόφαση 253/12 του δημοτικού συμβουλίου) περιλαμβανόταν και μέρος του ποσού που τελικά διαγράφτηκε όπως θα δούμε παρακάτω.
Εν τω μεταξύ νέοι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται.

Το Σεπτέμβρη του 2013 το υπουργείο Εσωτερικών δανειοδοτεί τους δήμους προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ. Ο δήμος Χαλανδρίου φαίνεται να χρωστάει 814.504,21 ευρώ, το δε δάνειο του υπουργείου προς το δήμο θα παρακρατείται από την κρατική χρηματοδότηση από το 2015 έως το 2020. Τα χρέη αποπληρώνονται σταδιακά αλλά φυσικά προστίθενται νέα.

Το Σεπτέμβρη του 2014 αναλαμβάνει η νέα διοίκηση του δήμου.

Η νέα διοίκηση πράττει το απολύτως αυτονόητο, που βέβαια δεν φρόντισαν να πράξουν οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου. Ταυτοποιεί τους λογαριασμούς με τα υπάρχοντα ρολόγια μέτρησης που ανήκουν στο δήμο. Διαπιστώνεται παράλογα υψηλή χρέωση σε συγκεκριμένους λογαριασμούς που μάλιστα Η ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΊ ΣΕ ΥΠΑΡΚΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Μετά από έρευνα στα αρχεία του δήμου αλλά και της ΕΥΔΑΠ, ελέγχους επί τόπου από συνεργεία της ΕΥΔΑΠ κλπ διαπιστώνεται εύκολα το τι έχει συμβεί.

Έτσι διαγράφονται οι λογαριασμοί ύψους 180.497 ευρώ που η νέα διοίκηση δεν πλήρωσε στην ΕΥΔΑΠ από το διάστημα 18/9/2014 έως 18/1/2016. Από τα χρήματα που ήδη έχει καταβάλει ο δήμος επιστρέφονται αυτά που καταβλήθηκαν μετά τις 18/2/2011 δηλαδή 539.597,82 που ουσιαστικά συμψηφίζονται με υπαρκτά χρέη του δήμου (Αυτό αποτελεί άλλη πονεμένη ιστορία και αφορά υδροληψίες από πυροσβεστικές φωλιές κυρίως της ρεματιάς. Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα συντόμως) ενώ επιστρέφονται και 50.000 ευρώ που αποτελούσαν εγγύηση του δήμου προς την ΕΥΔΑΠ. Παρόλα αυτά η ΕΥΔΑΠ πλέον χρωστάει στο δήμο Χαλανδρίου 87.287,46 ευρώ που μηδενίζονται με μελλοντικές καταναλώσεις του δήμου.

Η εξέλιξη της όλης υπόθεσης αναμφίβολα είναι θετική αφού 857.382,28 με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άλλαξαν χέρια. Όμως δεν παύουν άλλα 150.000 ευρώ τουλάχιστον, να τα έχουν καταβάλει οι δημότες αυτής της πόλης χωρίς να τα χρωστάνε. Πρόκειται για τα χρόνια 2009 – 2011 και ποσά που η ΕΥΔΑΠ δεν επέστρεψε αν και αναγνώρισε ότι κακώς καταβλήθηκαν, λόγω παρέλευσης της πενταετίας. Έτσι για άλλη μία φορά όλοι μας, σαν κάτοικοι αυτής της πόλης, πληρώσαμε αδρά την ανικανότητα και την αδιαφορία των προηγούμενων διοικήσεων. Όπως και σε δεκάδες άλλα θέματα. Γιατί είναι πολύ εύκολο να γκρεμίσεις και να διαλύσεις μια πόλη. Είναι όμως δύσκολο, και χρειάζονται χρόνια, για να την ξαναστήσεις στα πόδια της. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια για αυτό το τελευταίο συνεχίζεται...

eydap1

eydap2

επιστροφή στην κορυφή