Menu

stasibanner

lapierissot

lapierissot

Αδελφοποίηση του Δήμου Χαλανδρίου με τον Δήμο Ναμπλούς της Παλαιστίνης (Παλιό Δημαρχέιο, Τεταρτη 10/6, 2μμ)

Έπειτα από την τιμητική πρόταση του GhassanW. Shakaa, δημάρχου της πόλης Nablus και προέδρου της Ένωσης Δημάρχων της Παλαιστίνης προς τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο για αδελφοποίηση των δύο δήμων και έπειτα από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλέσουμε στην τελετή αδελφοποίησης, η οποία θα γίνει την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 στις 2 μ.μ. στο Παλαιό Δημαρχείο.

Ο GhassanW. Shakaa, από τον Οκτώβριο του 2012 είναι ο δήμαρχος της Ναμπλούς, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Όχθης. Είναι ανιψιός του BassamShaka, πρώην δημάρχου της Παλαιστίνης. Ο Shakka διορίστηκε στην θέση του από τον Γιασέρ Αραφάτ. Ο αδελφός του δολοφονήθηκε από «αγνώστους», ενώ ο ίδιος δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή με την οποία ζήτησε από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή να αποκαταστήσει την τάξη στην πολιτικά διαιρεμένη πόλη του.

Είναι πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων της Παλαιστίνης, δικηγόρος και γνωστός για την πολιτική του δράση και το κοινωνικό του έργο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το 1996,μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Γάζας από το 2005.

Η πόλη Nablus βρίσκεται στην βορειοδυτική όχθη, 63 χλμ. βόρεια της Ιερουσαλήμ και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Παλαιστίνης, με πληθυσμό περίπου 130.000 κατοίκους. Θεωρείται αναπτυσσόμενο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, ενώ φημίζεται διεθνώς για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου αλλά και για το πλήθος των αρχαιολογικών και ιστορικών της μνημείων. Ιδιαίτερα στην Παλιά Πόλη της Ναμπλούς βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα που εκτείνονται από τον 1ο έως τον 15ο αιώνα μ. Χ. Μία από τις σημαντικότερες τοποθεσίες της Ναμπλούς είναι το Πηγάδι του Ιακώβ δίπλα στο χωριό Balata, το οποίο φιλοξενείται στις μέρες μας από ελληνικό μοναστήρι που παραμένει πάντα ανοιχτό για το κοινό.

Oι δύο λαοί της Μεσογείου συνδέονται στενά ήδη από την αρχαιότητα, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να παρατηρούνται ομοιότητες στις λαϊκές παραδόσεις, στη μουσική και στους τοπικούς τους χορούς.

Η αδελφοποίηση έχει ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη στενής συνεργασίας τόσο σε θέματα οικονομίας, επιστήμης , τεχνολογίας εκπαίδευσης, πολιτισμού όσο και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής . Οι δύο πόλεις θα διερευνήσουν όλες τις δυνατότητες δημιουργίας και ενίσχυσης των δημοτικών και κοινωνικών τους ιατρείων καθώς και τις προοπτικές περιβαλλοντικής και αγροτικής ανάπτυξης.

H παρουσία σας στην τελετή αδελφοποίησης θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Ενημέρωση για την εθελοντική δράση καθαρισμού του θεάτρου της Ρεματιάς την Κυριακή 24/5/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ

ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/5/2015

Ο Δήμος Χαλανδρίου ευχαριστεί όλους τους πολίτες, συλλόγους και φορείς της πόλης για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια αποκατάστασης του Θεάτρου της Ρεματιάς.

Για τη δράση καθαρισμού της Κυριακής 24/5/2015 στις 10 π.μ. ο Δήμος θα διαθέσει τα βασικά εργαλεία και υλικά. Οι εθελοντές συνιστάται να φορούν απλά ρούχα εργασίας, καπέλο και παρακαλούνται όσοι διαθέτουν απλά εργαλεία (τσουγκράνες, φτυάρια, παλιές σκούπες κ.λπ.) να τα φέρουν.

Δελτίο Τύπου του Δήμου- "Το θέατρο της Ρεματιάς θα λειτουργήσει αυτό το καλοκαίρι"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Σχετικά με τον εμπρησμό στις 18/5/15 που είχε σαν αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του Θεάτρου της Ρεματιάς οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:


Πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια που είχε σαν στόχο το Θέατρο, αφού ουσιαστικά ξεκίνησε από τις κερκίδες και επεκτάθηκε κατόπιν στα γύρω δένδρα. Η περίπτωση ατυχήματος αποκλείεται αφού τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί καθαρισμός του χώρου, κυρίως κάτω από τις κερκίδες, αφού άλλωστε είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη ημέρα εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθαρμένων υλικών στις εγκαταστάσεις του Θεάτρου.

Οι εγκαταστάσεις πυρόσβεσης λειτούργησαν ικανοποιητικά όπως και το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου που έσπευσε άμεσα στην περιοχή και κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες σε συνεργασία με τους  άνδρες της Πυροσβεστικής και δεκάδες εθελοντές, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την προσφορά τους.

Το Θέατρο της Ρεματιάς δεν είναι τα 582 καθίσματά του, οι ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις ή οι υπόλοιπες βασικές του υποδομές που   καταστράφηκαν. Είναι η ιστορική του πορεία, οι δεκάδες πολιτιστικές δράσεις κάθε χρόνο, είναι το καμάρι των ανθρώπων του πολιτισμού που το πλαισίωσαν αλλά και όλων των Χαλανδραίων που αγαπούν αυτή την πόλη.

Το Θέατρο της Ρεματιάς θα φτιαχτεί και θα λειτουργήσει κανονικά σε πείσμα εκείνων των συμφερόντων που απεργάζονται την καταστροφή του. Πρακτικές μαφίας στην πόλη δεν θα περάσουν. 

Ήδη από σήμερα ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού του Θεάτρου από τις υπηρεσίες του Δήμου μας ενόψει της ανακατασκευής του.

Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες, τους καλλιτέχνες και τους φορείς που από χθες εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους και τη διάθεσή τους να βοηθήσουν την προσπάθεια αναδημιουργίας του θεάτρου.

Αναδημοσίευση από Δήμο Χαλανδρίου

Για την πυρκαγιά στο θέατρο της Ρεματιάς- Ρεπορτάζ και δηλώσεις του Δημάρχου

Παραθέτουμε βίντεο με δηλώσεις του δημάρχου Σίμου Ρούσσου και  ρεπορτάζ από το ενημερωτικό site news247 για την πυρκαγία που ξέσπασε στο θέατρο Ρεματιάς [Σύντομα θα δημοσιευτεί και ανακοίνωση της "Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου"]. Οι δηλώσεις που παρατίθενται, η αναφορά στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για αδειοδότηση και στην πρόσφαστη κινητοποίηση των υπηρεσιών για τον καθαρισμό του χώρου, αρκούν για να γίνει η σύνδεση με τις υπόψιες-και τις ενδείξεις- για εμπρησμό που αναφέρονται στην αρχή του ρεπορτάζ. Κάποιοι δεν ήθελαν να λειτουργήσει το θέατρο της Ρεματιάς. Σίγουρα αυτήν τη στιγμή χαίρονται. Όμως, η χαρά που προσέφερε το θέατρο της Ρεματιάς, όλα αυτά τα χρόνια, στους Χαλανδραίους,  είναι πολύ μεγαλύτερη και θα τσακίσει όσους απεργάζονται σκοτεινά σχέδια: Η Ρεματιά θα ξαναλειτουργήσει και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι!

Η εκδοχή του εμπρησμού, εξετάζεται από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την πυρκαγιά που κατέστρεψε νωρίτερα το Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, το οποίο αποτελούσε κόσμημα της πολιτιστικής ζωής τους θερινούς μήνες, στην περιοχή Χαλανδρίου και ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Η ηγεσία και τα αρμόδια στελέχη του δήμου Χαλανδρίου δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπρησμό, ενώ υπάρχουν ευρήματα και μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την εκδοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων, λίγο πριν από τις 2 μετά το μεσημέρι, ακούστηκαν δύο εκρήξεις μέσα στο θέατρο και μέσα σε λίγα λεπτά τυλίχτηκαν στις φλόγες τα ξύλινα καθίσματα, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και στα γύρω δένδρα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στα ξύλινα σκαλιά των κερκίδων, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο με περιέλουση. Επίσης δεν εκτελούνταν εργασίες στο σημείο, κάτι που ενισχύει τα σενάρια εμπρησμού.

Επιτόπου έφτασαν λίγο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα. Περίοικοι υποστηρίζουν ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν. Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι τα οχήματα αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσέγγιση, λόγω σταθμευμένων αυτοκινήτων στον δρόμο, τα οποία απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Η πυρκαγιά τελικά περιορίστηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης στο χώρο του θεάτρου και σώθηκε το γύρω πράσινο, αλλά το θέατρο καταστράφηκε, προς μεγάλη θλίψη των πολιτών του Χαλανδρίου, αλλά και της δημοτικής αρχής.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την πυρκαγιά «στοχευμένη ενέργεια» από αυτούς που δεν θέλουν την λειτουργία του θεάτρου και έκανε λόγο για «πόλεμο», εκφράζοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι το θέατρο θα ξαναλειτουργήσει.

«Συνεχίζεται ο πόλεμος που γίνεται από την 1η Σεπτεμβρίου στον δήμο Χαλανδρίου και δυστυχώς το τίμημα αυτό το πλήρωσε αυτό το "κόσμημα" που έχουμε στην πόλη μας, το θέατρο Ρεματιάς για το οποίο δίνουμε μια πραγματική μάχη με την αδειοδότησή του, για να πετύχουμε την παραμονή του σε αυτόν τον χώρο που υπάρχει ήδη από το 1981», είπε ο κ. Ρούσσος και πρόσθεσε: «Αμυνόμαστε λυσσασμένοι απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο που δεχόμαστε, ώστε να μην αδειοδοτηθεί αυτός ο χώρος και να πάψει να υπάρχει. Αυτοί λοιπόν που πήγαν και έκαναν αυτή την αθλιότητα σήμερα να ξέρουν καλά ότι το θέατρο θα υπάρξει και θα ξαναλειτουργήσει καλύτερα από ότι ήταν ποτέ».

Από τον δήμο επίσης διευκρινίστηκε ότι ο χώρος είχε καθαριστεί από ξερόχορτα και άλλα εύφλεκτα υλικά, μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το θέατρο καταστράφηκε σε μια συγκυρία, που φαίνεται ότι ξεκαθαριζόταν το πρόβλημα δεκαετιών για την αδειοδότησή του και το καθεστώς αρμοδιοτήτων.

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδια στελέχη του δήμου, πριν από περίπου μία εβδομάδα, μετά από συνάντηση του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Σέργιου Γκάγκα, στο υπουργείο Πολιτισμού, υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη Κοινή Υπουργική Απόφαση και εκκρεμεί η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, η οποία παραχωρεί το θέατρο στον δήμο Χαλανδρίου.

Ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Δραστηριοτήρων και του Φεστιβάλ, Αλέκος Βαρβέρης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι αρχές του δήμου είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανακατασκευή του Θεάτρου Ρεματιάς, προκειμένου να λειτουργήσει αν είναι δυνατόν στο μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού.

Οι αρχές αναζητούν τα αίτια της φωτιάς αν ξέσπασε λόγω εργασιών στο χώρο του θεάτρου ή αν πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS