Menu

stasibanner

Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Χαλάνδρι (Δημοτικό Συμβούλιο 17/06/15) Κύριο

ΤΣΔ εικόνα1

Παρουσιάζουμε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ), όπως κατατέθηκε από την νέα δημοτική αρχή και αποτέλεσε απόφαση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης (17/06/15).

Η εκπόνηση της μελέτης έγινε σε χρόνο ρεκόρ από τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα ανακύκλωσης, Γεράσιμο Λυμπεράτο. Έτσι, δήμος Χαλανδρίου είναι από τους πρώτους, που έχει έτοιμο ένα, ΤΟΣΔΑ. Φυσικά, αυτό είναι συνέπεια της δουλειάς που έχει γίνει εδώ και καιρό, αφού πολλές προτάσεις είχαν διατυπωθεί και επεξεργασθεί από την «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» ήδη από την προεκλογική περίοδο.

Η έκθεση αρχίζει με μία ανάλυση του αντικειμένου της Διαχείρισης Απορριμμάτων και των δυνατοτήτων που προσφέρει. Συνεχίζει με μία περιγραφή του θεσμικού πλαισίου και ακολούθως εξειδικεύει στην πόλη μας. Καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στον Δήμο, προσδιορίζει τους στόχους που πρέπει να έχει η διοίκηση του δήμου και προτείνει ένα πλάνο δράσεων με τις οποίες θα επιτευχθούν. Κλείνοντας με μία οικονομική εκτίμηση του σχεδίου.

Όπως τόνισε στην συνοπτική του παρουσίαση ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, αυτό το πρόγραμμα  έχει φιλόδοξους αλλά κατά βάση ρεαλιστικούς στόχους. Και μάλλον αυτός είναι ο σωστός συνδυασμός, αν έχεις όραμα και επιδιώκεις να αλλάξεις πραγματικά την κατάσταση στον τομέα της τοπικής εκμετάλλευσης των αποβλήτων. Επίσης, είπε ότι πρέπει να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξή του και να αναδιαμορφώνεται κάθε χρόνο.

Από όσες παρατάξεις της αντιπολίτευσης βρίσκονταν στη συνεδρίαση το σχέδιο έγινε γενικά αποδεκτό και φάνηκε μία αναγνώριση για την σοβαρότητα της μελέτης. Οι κύριες αντιρρήσεις αφορούσαν την πιθανή βιασύνη εκπόνησης του ΤΟΣΔΑ, με κριτική στη Περιφέρεια και στη νέα κυβέρνηση ότι βάζουν εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα που δημιουργούν προβλήματα. Καθώς και την εκτίμηση ότι το τέρας της γραφειοκρατίας δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση της πρότασης.

Εκεί τόσο ο εισηγητής αλλά και ο δήμαρχος απάντησαν ότι ο Δήμος Χαλανδρίου δεν τρέχει πίσω από κανέναν και ότι είναι ευτυχές που σήμερα υπάρχει μία συμφωνία και ένας συντονισμός στο τρόπο που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ο Δήμος, η Περιφέρεια και το κεντρικό Κράτος.  Τόνισαν ότι, οι γρήγορες κινήσεις είναι απαραίτητες ώστε να υπάρχει προετοιμασία για να αδράξει η δημοτική αρχή κάθε πιθανή ευκαιρία χρηματοδότησης. Ακόμα ενημέρωσαν πως λόγω της σημασίας που δίνει η νέα διοίκηση, έχουν διερευνηθεί πολλά πιθανά σενάρια, μέσα στα οποία ήταν και η συνεργασία με όμορους δήμους.

Τέλος, όπως ακούστηκε κι από συμβούλους της πλειοψηφίας, το σχέδιο αυτό αποτελεί μία ποιοτική τομή. Πρώτον, γιατί μία νέα και «αριστερή» φιλοσοφία προσέγγισης του προβλήματος των σκουπιδιών, έρχεται να δώσει πολύ πιο αποτελεσματικές και με εφαρμόσιμες λύσεις. Μπροστά στα αδιέξοδα και στα μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η λογική της αγοράς. Δεύτερον, γιατί ένας Δήμος, για πρώτη φορά μετά μάλλον από πάρα πολλά χρόνια επιλέγει να παίξει «παραγωγικό ρόλο» αξιοποιώντας τους πόρους της περιοχής του. Τρίτον, επειδή αποφασίζει  η διαχείριση των απορριμμάτων με τα χαρακτηριστικά που έχουν ως προϊόν, να είναι υπό δημόσιο έλεγχο

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 21 Ιουνίου 2015 10:13
επιστροφή στην κορυφή