Menu

stasibanner

Οι όροι συγκρότησης του Κυπριακού κράτους

Α) Σύντομη αναφορά της κοινωνικής ιστορίας της Κύπρου από την παραχώρηση στους Άγγλους μέχρι το τέλος του β 'παγκοσμίου πολέμου.

Η πράξη παραχώρησης της Κύπρου στους Άγγλους από το τουρκικό κράτος (1878), το οποίο όμως διατηρούσε την κυριότητα, συνδέεται με τους προσανατολισμούς της βρετανικής αυτοκρατορίας για δημιουργία ενός αντισταθμίσματος απέναντι στην προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών του Βατούμ, του Καρς και του Αρδαχάν και το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ. Για το λόγο αυτό επιλέχτηκε η απόκτηση της Κύπρου έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτική βάση διαφύλαξης του "δρόμου των Ινδιών» [2]. Η Τουρκία ύστερα από την ήττα και την αποδοχή των επαχθών όρων της συνθήκης του Αγ. Στεφάνου αντιμετώπισε το σχέδιο αυτό της Μ. Βρετανίας ως μια ευκαιρία σύναψης συμμαχίας σε μια δύσκολη γι 'αυτή περίοδο [3].

Διαβάστε περισσότερα...

Ζωή στους βράχους:μια ταινία για τις γυναίκες στο βουνό και την εξορία.

« Δούλωση δεν κάνω…»

Τα κείμενα για τις εξόριστες που ακολουθούν είναι μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο «Στρατόπεδα Γυναικών», εκδόσεις Αλφειός. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τα «θαμμένα τετράδια», όπως ονομάστηκαν, κρυμμένα στις κουφάλες των δέντρων στο Τρίκερι και είναι τα βιώματα των γυναικών στους τόπους εξορίας: Χίο, Τρίκερι, Μακρόνησο και πάλι Τρίκερι. Είναι ένα υλικό που περιέσωσε η Ρόζα Ιμβριώτη και εξέδωσε η Βικτώρια Θεοδώρου.

Διαβάστε περισσότερα...

Αφρική: Η χαμένη Ήπειρος

Αυτό που μετρά είναι το Κογκό, είναι ο φτωχός λαός μας που μετέτρεψαν την ανεξαρτησία του σε κλουβί, όπου τον κοιτάζουν απέξω πότε μ’εκείνη την καλοπροαίρετη συλλύπηση και πότε με χαρά και ευχαρίστηση.

Λουμουμπα Πατρις – από το τελευταίο του γράμμα προς τη γυναίκα του

Τα εθνικοαπελευθερωτικά  κινήματα σάρωσαν την Αφρική το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Τον Ιούλιο του 1952 στην Αίγυπτο επικρατεί το κίνημα των ελεύθερων αξιωματικών με τον Νάσσερ, στις 31 Οκτωβρίου του 1954 ξέσπασε η επανάσταση στην Αλγερία ενώ την ίδια εποχή η Κένυα συγκλονίζεται από το κίνημα των Μάου – Μάου. Το 1957 πρώτη η Γκανά κηρύσσεται ανεξάρτητη με ηγέτη τον Γκρουμαχ εμβληματική μορφή του παναφρικανικού κινήματος αλλά και χαρακτηριστική περίπτωση των αντιφάσεων του. Στις 30 Ιουνίου 1960 κηρύσσεται η ανεξαρτησία του πολύπαθου Κογκό˙ εκεί από το 1960 ως το 1965 στον εμφύλιο πόλεμο θα ανασχεθεί από το αποσχιστικό κίνημα της Κατάγκα και τους Ευρωπαίους μισθοφόρους η πρώτη ορμή του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και θα δολοφονηθεί ο Λουμούμπα Πάτρις στις 17 – 1 1961.

Διαβάστε περισσότερα...

Σωτήρης Πέτρουλας: Θα βρίσκεται πάντα στα αριστερά της Αριστεράς

Συμπληρώθηκαν πρόσφατα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς. Στην πραγματικότητα η θυσία του νέου αυτού αγωνιστή της Αριστεράς έχει μια διττή διάσταση. Από τη μια πλευρά συμβολίζει την άνοδο της πάλης των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στο κρατικό μόρφωμα που δημιούργησε η νικήτρια παράταξη του εμφυλίου.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνοικισμός Χαλανδρίου: Μία ματιά στην ιστορία του

Τα χρόνια που ακολουθούν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ιδιαίτερα η μεταπολεμική περίοδος αποτελούν για την πρωτεύουσα και για την Αττική γενικότερα περίοδο δημογραφικής ανάπτυξης και διαμόρφωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αστικού χώρου. Το Χαλάνδρι δέχεται συνεχώς νέους κατοίκους και η φυσιογνωμία του αλλάζει. Η γη κατατεμαχίζεται και οικοδομείται, ενώ η περιοχή μεταβάλλεται σταδιακά από αυτόνομο αγροτικό οικισμό σε προάστιο και συνοικία της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα...

Το τέλος του εμφύλιου πόλεμου τον Αύγουστο του 1949 στο Γράμμο

grammos29082012

Δημοσιεύουμε την εργασία του υπ. διδάκτορα της παντείου Ν. Κουλούρη σχετικά με την τελευταία μάχη του εμφυλίου στον Γράμμο τον Αύγουστο του 1949

Διαβάστε περισσότερα...

23 Aπριλίου 1941 - 23 Απριλίου 2010: Αναπόφευκτες συγκρίσεις...

Τραγική ειρωνεία της τύχης; Κακόγουστο αστείο; Ιστορική άγνοια; Συνειδητή επιλογή; Δύσκολο να απαντήσει κανείς..

Στις 23 Απριλίου 2010, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει και επίσημα την υπαγωγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έστω και με τη «μερική συμμετοχή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Με αφορμή τα 19 χρόνια από την πολιτική δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Ένα χρονικό για να μην ξεχάσουμε!

Ήταν και πάλι τέτοιες μέρες, τέλος διακοπών Χριστουγέννων, πριν 15 χρόνια. Μόλις χθες δηλαδή…ιστορικά. Στα σχολεία όμως δεν επικρατούσε ησυχία, η κοινωνία έβραζε υπόκωφα. Είχαν προηγηθεί οι καταλήψεις των εργοστασίων, των «προβληματικών». Στην Πάτρα, η Πειραϊκή-Πατραϊκή είχε γίνει από την άνοιξη του 1990 ένα ιδιότυπο κέντρο αντίστασης και αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ του Μητσοτάκη. Πολύμηνος αγώνας, σκληρός. «Ή όλοι ή κανένας» έγραφε το πανό στην πύλη του εργοστασίου της Πάτρας, απαντώντας στις μαζικές απολύσεις και τα σχέδια συρρίκνωσης. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των απολυμένων της Πατραϊκής «Αλληλεγγύη» έφερνε στα σπίτια και τα καφενεία το μήνυμα του αγώνα, τη μουσική της αντίστασης. Και όταν ο πολύμηνος αγώνας των εργατών και των υπαλλήλων έφτασε σε καμπή, σαν φυσική συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές και φοιτητές.

Read More
Διαβάστε περισσότερα...

Για τα αίτια πτώσης της δικτατορίας

Από τις αρχές της δεκαετίας του '70 με ένα όλο και πιο έντονο τρόπο αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια μια σειρά από παραμέτρους που θα παίξουν αρνητικό ρόλο στη λειτουργία του καθεστώτος. Στο οικονομικό πεδίο η διεθνής οικονομική ύφεση εισάγεται με πολύ έντονους ρυθμούς στη χώρα, ενώ στη δυναμική που επέφερε η χειρότερευση αυτή της οικονομικής κατάστασης θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός πως οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται.

Διαβάστε περισσότερα...